Lehti 21: Liitto toi­mii 21/2015 vsk 70 s. 1522 - 1523

Sote-uudistus jälleen ykkösaihe valtuuskunnassa

Lääkäriliiton nykyinen valtuuskunta kokoontui viimeistä kertaa toukokuun alussa. Syksyllä valitaan uusi valtuuskunta.

Sari Kosonen

- Elämme jännittäviä aikoja, kun hallitusneuvottelut ovat parhaillaan käynnissä. Niissä haasteina ovat muiden muassa sote-uudistus ja suomalaisen työelämän muutokset. Säästöpaineita kohdistuu sosiaali- ja terveysalalle, totesi valtuuskunnan puheenjohtaja Mikko Pietilä kokousta avatessaan.

Sote-uudistuksen historiasta oli kokoukseen kutsuttu puhumaan sote-työryhmissä vaikuttanut sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo. Miksi vuosikausia valmisteltu uudistus pysähtyi kalkkiviivoilla?

- Yksi ongelma oli se, että sote-uudistuksesta puhuttaessa käytetään paljon hallintoslangia. Vaarana on, että ihmiset eivät ymmärrä, mistä oikeastaan on kyse, ja tämän takia päädytään vääriin päätöksiin.

Toisena suurena ongelmana oli Hiilamon mukaan sote-uudistuksen tiukka kytkeminen kuntauudistukseen ja kolmantena kompastuskivenä rahoitusongelma. Lopulta hallituksen esitys uudeksi sote-järjestämislaiksi kaatui perustuslaillisiin ongelmiin.

- Toivon, että hallitusneuvotteluissa keskustellaan siitä, että sote-uudistus kaikista ongelmista huolimatta toteutetaan tulevalla hallituskaudella. Perustuslakivaliokunta antoi maaliskuussa soten hallintomallin jatkotyöstämiseen kolme vaihtoehtoa: kuntayhtymä, maakuntahallinto tai vastuun siirto valtiolle. Oma veikkaukseni on, että uudistus toteutetaan maakuntamallin pohjalta, Hiilamo sanoi.

Valtuuskunnan kokoukseen oli kutsuttu puhumaan myös sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty. Hänen sijastaan paikalle saapui kuitenkin valtiosihteeri Pia Pohja.

Ministeri Räty oli samaan aikaan hallitusneuvotteluissa Smolnassa. Edellisenä päivänä keskustan puheenjohtaja, hallitustunnustelija Juha Sipilä valitsi neuvotteluihin mukaan perussuomalaiset ja kokoomuksen.

- Sipilä on ilmoittanut tavoitteeksi, että hallitusneuvottelut saadaan päätökseen tämän kuun loppuun mennessä. Voi olla, että neuvotteluissa ei tehdä päätöstä siitä, miltä pohjalta sote-uudistusta ryhdytään tekemään, Pohja sanoi.

Vireää alueellista toimintaa

Kokouksessa hyväksyttiin liiton toimintakertomus vuodelta 2014 ja vahvistettiin tilinpäätös. Hallituksen puheenjohtaja Tuula Rajaniemi loi katsauksen liiton alkuvuoden toimintaan.

- Lääkärikoulutuksen laadun turvaaminen on yksi Lääkäriliiton viidestä hallitusohjelmatavoitteesta. Liitto teki perinteistä, jokavuotista kandikyselyä laajemman opiskelijatutkimuksen, jonka aiheina olivat opintojen laatu ja resurssointi. Sen tulokset julkaistiin juuri, Rajaniemi totesi.

- Merkittävä saavutus on, että sosiaali- ja terveysministeriö asettaa terveydenhuollon ammattihenkilöiden neuvottelukunnan alaisen erikoislääkärikoulutuksen koordinaatiojaoston, mikä on ollut pitkään tavoitteenamme. Lääkäriliitolla on siinä edustaja.

- Terveyspolitiikassa merkittävin asia alkuvuonna oli sote-uudistuksen jääminen tauolle. Rahoitus- ja järjestämisuudistus on yksi keskeisistä seuraavan eduskuntavaalikauden hankkeista. Liiton näkemykset uudistukseen on viety laajasti päättäjien tietoon.

- Liitto on osallistunut kaikkien lääkäreiden käyttöön tarkoitetun selainpohjaisen e-reseptijärjestelmän Kelaimen rakentamiseen. Järjestelmä tulee käyttöön vuoden 2016 aikana. Julkisten toimijoiden potilastietojärjestelmien liittäminen kansallisen potilastiedon arkistoon on jatkunut. Liiton eHealth-työryhmä on seurannut molempia hankkeita tiivisti.

- Uudet alueelliset valiokunnat on valittu ja ne ovat aloittaneet vireän toimintansa. Peräti kaksitoista viidestätoista valiokuntien puheenjohtajista on uusia.

Lue myös

- Yksi liiton tavoitteista on myös Kohti jäsentä. Liitto osallistui alkuvuonna Pohjolan ja Tampereen lääkäripäiville parantaakseen näkyvyyttään jäsenten keskuudessa. Alkuvuonna on suunniteltu myös uutta jäsenpalautteen keräämisen tapaa. Palautetta kerätään sähköisten kyselyjen avulla, Rajaniemi kertoi.

Opiskelijayhteistyötä kehitetään

Lääkäriliiton monipuolisesta opiskelijayhteistyöstä kertoi varatoiminnanjohtaja Hannu Halila. Opiskelijat saavat ensimmäisestä vuodesta alkaen Lääkärilehden ja Fimnet-tunnukset. Neljäntenä vuonna opiskelijat kutsutaan varsinaisiksi jäseniksi, jolloin he saavat oikeudet liiton kaikkiin jäsenpalveluihin ja -etuihin.

- Lääketieteellisen perusopetuksen sisältöön, laatuun ja lääketieteen opiskelun käytännön asioihin vaikuttaminen on opiskelijalle tärkeää edunvalvontaa. Lääkäriliitto tekee tätä yhteistyössä Medisiinariliiton kanssa. Liitto myös tukee Medisiinariliiton ja kandiseurojen toimintaa, Halila kertoi.

Lääkäriliitto haluaa edelleen kehittää opiskelijayhteistyötä. Se on mm. kutsunut kaksi opiskelijajäsentä tutustumaan liiton edunvalvontajaokseen ja terveyspoliittiseen jaokseen ensi syksyn aikana. Medisiinariliitolla on jo edustajat hallituksen alaisessa professiojaoksessa ja viidessätoista alueellisessa valiokunnassa.

› Lääkäriliiton toimintakertomus 2014 on verkossa osoitteessa www.laakariliitto.fi/liitto/organisaatio/asiakirjat/

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030