Lehti 13: Ajan­kohtai­sta 13/2015 vsk 70 s. 854 - 855

Puolueet lähettivät sote-terveisiä lääkäreille

Lääkärilehti kysyi puolueilta, millaista sote-uudistusta ne seuraavalla vaalikaudella ajavat. Puolueet lähettivät myös #terveiset sote-jahkailuun kyllästyneille lääkäreille.

Hertta Vierula

KESKUSTA

Palvelujen saatavuus, saavutettavuus ja laatu edellyttävät järjestämisvastuuta yksittäisiä kuntia laajemmille harteille. Rahoitukseen on löydettävä kohti yksikanavaisuutta vievä ratkaisu. Keskusta on valmis ripeästi jatkamaan seuraavalla vaalikaudella asian valmistelua parlamentaarisella pohjalla. Vaihtoehtoina voivat olla yksitasoinen, kuntayhtymään perustuva malli tai Keskustan esittämään kotikunta-maakuntamalliin pohjautuva ratkaisu.

KOKOOMUS

Laadukkaat sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut tulee turvata kaikille suomalaisille. Olennaisinta on, että lääkäriin tai hoitajan vastaanotolle pääsee. Haluamme, että jokainen voisi valita itse terveyskeskuksensa. Niistä ihmisistä, jotka tarvitsevat paljon palveluja, on pidettävä huolta palveluviidakossa. Ammattilaisten pitää voida keskittyä siihen työhön, johon heidät on koulutettu.

KRISTILLISDEMOKRAATIT

Pidämme mielemme vielä avoimena kolmen viime vaiheissa esillä olleen mallin suhteen, vaikka valtiokeskeinen malli ei ole listamme kärjessä. Keskeistä on, että palvelut järjestetään kuntia suuremmissa ylikunnallisissa kuntayhtymissä, joissa integroidaan perusterveydenhoito, erikoissairaanhoito ja sosiaalitoimen palvelut. On pohdittava, miten toteutuu perustuslain mukainen kunnallinen itsehallinto ja kuntalaisten mahdollisuus vaikuttaa ja miten kuntayhtymien ja/tai sote-alueiden hallinto, verotus ja vaalit järjestetään.

PERUSSUOMALAISET

Kannatamme alueiden erityispiirteet huomioon ottavaa mallia, jonka hallintorakenne ei ole liian kankea ja joka pystyy turvaamaan lähipalvelut kansalaisille ilman monimutkaisia rahoitusjärjestelmiä.

RKP

Lähtökohtana on, että rahoitus- ja hallintomalli kulkevat käsi kädessä. Kansalaisten demokraattiset oikeudet on turvattava päätöksenteossa. Riittävä valinnanvapaus ja kilpailu tekijöiden kesken, julkisvalta takaajana muttei aina tuottajana. Järkevät hankintamenetelmät, niin että paikalliset ja erikoistuneet toimijatkin saavat mahdollisuuden osallistua palvelutuotantoon. Kaikkien sosiaali- ja terveysalan osa-alueiden pitää tukea saumattomasti toisiaan. Julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin palvelutuotanto on tuotava lähemmäs toisiaan.

SDP

Ajamme laajaan integraatioon perustuvaa mallia, jossa kansalaiset saavat tasavertaisesti kaikkialla Suomessa kaikki, niin perustason kuin erikois-tasonkin sosiaali- ja terveyspalvelut saumattomasti yhdeltä kunnalliselta järjestäjätaholta.

VASEMMISTOLIITTO

Haluamme kolmiportaisen hallinnon, jossa kuntien ja valtion välissä oleva alueellinen porras vastaa sote-palveluista. Aluehallinnolla pitää olla verotusoikeus ja sitä johtaa suorilla demokraattisilla vaaleilla valittu päätöksentekoelin (aluehallinnolle on siirrettävä mahdollisuuksien mukaan kaikki jo nyt ylikunnallisesti järjestettävä toiminta).

VIHREÄT

Tärkeitä asioita ovat terveyserojen kaventaminen, palveluiden saatavuuden yhdenvertaisuus sekä perusterveydenhuollon ja ennaltaehkäisyn vahvistaminen. Ratkaisun pitää olla perustuslain kanssa sopusoinnussa.

Lue myös

Tarvitaan riittävän vahvoja järjestäjiä ja perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon ja sosiaalihuollon integraatiota. Parhaiten näihin tavoitteisiin päästään maakuntamallilla, jossa kuntia suuremmalla itsehallintoyksiköllä on suorin vaalein valittava valtuusto ja verotusoikeus. Sote-uudistusta on jatkettava heti vaalien jälkeen siitä mihin jäätiin.

TUTKIJAN KOMMENTTI

Konkretian puute hämmästyttää tutkija Arttu Saarista puolueiden vastauksissa.

- Etenkin kokoomuksen ja SDP:n pitäisi pystyä kertomaan äänestäjille yksiselitteisesti, millaista mallia aikovat ajaa. Ne ovat kuitenkin päätoimijat kaatuneen sote-uudistuksen taustalla.

Saarisen mukaan näissä vastauksissa ainoastaan vihreät ja osin keskusta ovat asettaneet selkeät tavoitteet sote-uudistukselle ja kertovat myös kannattamansa mallin.

Vaalikeskustelussa on toistaiseksi tunnuttu välttelevän sote-uudistusta.

- Se on abstrakti aihe, johon äänestäjätkin alkavat olla kyllästyneitä. Olisi kuitenkin äärimmäisen tärkeää kuulla, mitä puolueet nyt suunnittelevat.

Kenen pitäisi puolueiden mielestä järjestää ja tuottaa palvelut? Lue lisää www.laakarilehti.fi

Vaalien lääkäriehdokkaiden esittelyt s. 907.

Sote-terveiset: kts PDF

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030