Lehti 13: Ajan­kohtai­sta 13/2015 vsk 70 s. 852 - 853

Välivuosi vetää opiskelijoita

Helsingissä jopa kolmannes lääketieteen opiskelijoista kaavailee taukoa. Syitä on monia.

Anne Seppänen

Jopa kolmannes Helsingin yliopiston lääketieteen nelosvuosikurssilaisista suunnittelee välivuotta tai jo parhaillaan viettää sitä. Jos näin suuri määrä opiskelijoita jää pois, se tietää haasteita opetuksen järjestelyssä.

Välivuosiaikeissa olevien suuri määrä paljastui Lääketieteenkandidaattiseuran opintoasiainvastaavan Enni Kaltiaisen tekemästä kyselystä.

Itsekin neljännellä vuosikurssilla opiskelevan Kaltiaisen korviin kantautui yhä enemmän kurssikavereiden pohdintoja välivuoden pitämisestä. Niinpä hän päätyi tekemään asiasta kyselyn omalle vuosikurssilleen.

Tuloksista selvisi, että välivuotta pitää tällä hetkellä 6 nelosvuosikurssin opiskelijaa, ja ensi vuonna välivuotta suunnittelee viettävänsä 36 opiskelijaa. Aloittaneita vuosikurssilla oli 120.

- Lopullinen luku selviää luonnollisesti vasta syksyllä, kun nähdään kuinka moni saapuu jatkamaan opintoja.

Stressiä, armeijaa, vanhempainvapaita

Syiksi välivuosiaikeille ilmoitettiin esimerkiksi vanhempainvapaat, asevelvollisuuden suorittaminen, vaihto-opiskelu tai tutkimuksen tekeminen. Moni aikoo tehdä lääkärin töitä välivuotensa aikana ja osa kertoi halusta hengähtää tai matkustella. 16 opiskelijaa kertoi välivuoden syyksi uupumuksen ja stressin.

- Kyselyssä pyydettiin kertomaan vain tärkein syy. Varmaankin usein syitä on monia, Kaltiainen uskoo.

Opetuksesta vastaava varadekaani Jussi Merenmies korostaa, että vielä ei ole varmaa tietoa, miten välivuosiaikeet realisoituvat. Tavallisesti välivuoden on pitänyt jossain vaiheessa noin neljännes opiskelijoista.

Jos eri vuosikurssien välillä on suuria eroja välivuodelle jäävien määrässä, on edessä haasteita opetuksen järjestämisessä.

Vaarana on ryhmäkokojen paisuminen, kun yllättäen kursseille ilmaantuu ylimääräisiä, välivuoden pitäneitä opiskelijoita. Lyhyellä varoitusajalla voi olla vaikea esimerkiksi saada kursseille kylliksi opettajia.

Töitä jopa 30 tuntia viikossa

Neljännellä vuosikurssilla opiskeleva Lotta Klemetti suunnittelee pitävänsä taukoa opiskeluista ainakin ensi syyslukukauden ajan. Silloin hän aikoo tehdä syventävien opintojen tutkielmansa, jonka aihe liittyy akuuttilääketieteeseen ja päivystyspolin toimintaan.

Klemetti haluaa paneutua tutkimukseensa kunnolla. Opintojen ohessa hän on tehnyt paljon töitä, joten tutkimukselle on raivattava oma aikansa.

Klemetti haaveilee pitävänsä myös kevään vapaata opinnoista. Silloin keskiössä olisi laulun ja musiikin teorian opiskelu Kööpenhaminassa ammattimuusikoille suunnatussa oppilaitoksessa. Klemetti aikoo kuitenkin vielä kuulostella, miten tiedekunnassa suhtaudutaan välivuotta kaavailevien suureen määrään.

- Olen miettinyt helpottaisiko kurssien järjestelyä, jos pitäisinkin vapaata vain syksyn. Siksi en ole vielä hakenut opiskelupaikkaa Kööpenhaminasta.

Klemetin välivuosiajatukset eivät ole syntyneet yhtäkkiä, vaan asia on hautunut mielessä vuosien ajan. Nuori nainen on jaksanut tiukan opiskeluputken ohessa tehdä töitä jopa 30 tuntia viikossa ja harrastaa kunnianhimoisesti laulua. Ensi lukuvuoden aikana olisi hyvä saada ladata akkuja.

Lue myös

Uuvuttaako opiskelu?

Lääketieteen opinnot etenevät valmiin lukujärjestyksen mukaan, eikä yksilöllistä säätövaraa juuri ole. Uuvuttaako lääketieteen opiskelu?

- Kun melkein joka päivä on pakollista opetusta, ei jää tilaa suunnitella itse elämäänsä, Enni Kaltiainen pohtii.

Kaltiaisen tekemän kyselyn vastauksissa mainittiinkin usein hengähdystauon syyksi opintojen joustamattomuus.

- Opetuksessa ollaan sataprosenttisesti läsnä sairaanakin, koska poissaolojen korvaaminen on hankalaa. Opintoihin sitoutuminen on hyvä asia, mutta se voi uuvuttaa, Klemetti arvelee.

Vaikka opintojen järjestämisessä on omat haasteensa, Jussi Merenmies ymmärtää, että myös lääketieteen opiskelijoilla on oikeus pitää välivuosi ja hankkia elämänkokemusta. Opiskelumotivaatio ja sitoutuminen opintoihin ovat Merenmiehen mukaan kunnossa.

- Suurin osa lääketieteen opiskelijoista valmistuu odotusajassa, eli asetuksessa säädetyssä kahdeksassa vuodessa. Siinä ehtii hyvin pitää välivuodenkin.

Yleisintä välivuoden viettäminen on neljännen opiskeluvuoden jälkeen, jolloin jo saadaan tehdä lääkärin töitä.

Medisiinariliitto tekee parhaillaan kyselyä välivuosiaikeista kaikissa lääketieteellisissä tiedekunnissa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030