Lehti 24: Liitto toi­mii 24/2014 vsk 69 s. 1814

Vuorotteluvapaan ehtoihin tiukennuksia

Vuorotteluvapaalle voi jatkossa päästä vasta 16 vuoden työhistorian jälkeen. Lääkäreillä vuorotteluvapaan esteenä on usein sopivan sijaisen puuttuminen.

Maria van der Meer

Vuorotteluvapaa edellyttää syyskuun alusta lähtien 16 vuoden työhistoriaa. Aiemmin vuorotteluvapaalle on voinut päästä jo 10 vuoden työuran jälkeen.

Eduskunta hyväksyi vuorotteluvapaalain muutoksen toukokuun lopussa.

Myös vuorotteluvapaan sijaisen vaatimukset tiukentuvat. Jatkossa sijaiseksi kelpaa vain työnhakija, joka on ollut työttömänä ainakin 90 päivän ajan vapaata edeltävän 14 kuukauden aikana.

Kolmen kuukauden työttömyysjaksoa ei edellytetä, jos sijainen on alle 30-vuotias ja valmistunut alle vuotta aiemmin. Yhden päivän työttömyys riittää myös, jos sijainen on alle 25-vuotias tai yli 55-vuotias.

Sijaisen hankinta haasteena

Viime vuonna vuorotteluvapaalla oli 85 Lääkäriliiton jäsentä. Yleisimmin vuorotteluvapaalle jäädään 55-59-vuotiaina.

- Vuorotteluvapaa kiinnostaisi huomattavasti useampaa lääkäriä, mutta yleensä esteeksi nousee sopivan sijaisen löytäminen. Tämä lainmuutos hankaloittaa sitä entisestään, Lääkärien työttömyyskassan johtaja Carola Ylenius-Nykänen kertoo.

Jos vuorotteluvapaa kiinnostaa, mutta työhistoriaa on alle 16 vuotta, kannattaa toimia nopeasti.

Vuorotteluvapaalle voi jäädä vielä vanhojen ehtojen mukaisesti, jos sopimus vuorotteluvapaasta on tehty ennen elokuun loppua ja jos vuorottelu alkaa vuoden loppuun mennessä.

Lisää joustoa ajankohtiin

Lakimuutoksen jälkeen vuorotteluvapaalle voi jäädä enintään 60-vuotiaana eikä vuorotteluvapaalta voi siirtyä suoraan vanhuuseläkkeelle. Ikäraja ei koske ennen vuotta 1957 syntyneitä.

- Parannusta lakimuutos tuo vuorottelujaksojen sopimiseen, sillä jatkossa vuorottelija ja työnantaja voivat muuttaa aiempaa joustavammin vuorottelujaksojen ajankohtia, Ylenius-Nykänen kertoo.

Vuorotteluvapaa voi kestää 100-360 arkipäivää. Korvaukset säilyvät lakimuutoksen jälkeen ennallaan.

Lue myös

- Vuorottelukorvauksen suuruus on 70 % siitä työttömyyspäivärahasta, jonka hakija saisi työttömänä ollessaan. Jos työhistoriaa on takana 25 vuotta, nousee korvaus 80 %:iin, Ylenius-Nykänen kertoo.

Vuorotteluvapaajärjestelmä tuli Suomeen vuoden 1996 alusta. Sen tavoitteena on edistää työntekijän työssä jaksamista ja työttömän työnhakijan työllistymistä.

Näin vuorotteluvapaalle

➤ Neuvottele työnantajasi kanssa vuorottelumahdollisuudesta.

➤ Tee työnantajan kanssa sopimus vuorotteluvapaalle jäämisestä.

➤ Vuorotteluvapaasopimus toimitetaan työ- ja elinkeinotoimistoon.

➤ Hae vuorotteluvapaan korvausta Lääkärien työttömyyskassasta. Hakemuslomakkeen saa työ- ja elinkeinotoimistosta tai osoitteesta www.tyj.fi.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030