Lehti 15: Liitto toi­mii 15/2014 vsk 69 s. 1166

Työnohjaus joutumassa alv:n piiriin

Kliinisen työnohjauksen tulisi jatkossakin olla arvonlisäverotonta. Toisin on käymässä, ellei verohallinto muuta uutta ohjettaan.

Sari Kosonen

Terveyden- ja sairaanhoidon palvelujen myynnistä ei pääsääntöisesti suoriteta arvonlisäveroa. Verohallinto on kuitenkin tehnyt uuden linjauksen, jonka mukaan mm. työnohjaus on joutumassa alv:n piiriin. Verohallinnon uusi alv-ohje tulee voimaan toukokuun alussa.

Ohjeessa todetaan, että työnohjaukseksi kutsutuille palveluille ei ole muodostunut yhtenäistä käsitteistöä, ja siksi kunkin työnohjaukseksi kutsutun palvelun arvonlisäverotuksellista luonnetta on arvioitava erikseen. Ohjeen esimerkeissä kuitenkin kaikki työnohjauspalvelut on katsottu arvonlisäverollisiksi.

Mielenterveyslain mukaan mielenterveyspalvelujen antaminen edellyttää toimivaa työnohjauksen järjestelmää. Verohallinnon uuden ohjeen mukaan tällainen mielenterveyslaissa tarkoitettu työnohjaus ei liity minkään tietyn potilaan hoitoon, joten työnohjauspalvelun myynnistä on suoritettava arvonlisäveroa.

Verohallinnon uuden linjauksen mukaan myöskään psykoterapian antamiseen liittyvä työnohjaus ei ole arvonlisäverotonta terveyden- ja sairaanhoitopalvelua. Perusteluna mainitaan, että työnohjaaja ei tapaa potilasta, eikä hän tiedä, kuka potilas on.

Lääkäriliitto ja sen alaosasto Lääkärityönohjaajat painottavat, että työnohjaus erityisesti psykiatristen potilaiden hoidossa on osa hoitoa, diagnostiikkaa ja hoidon laadun varmistamista. Työnohjaus voi olla myös suoraa, jossa lääkäri tapaa potilaan yhdessä työnohjaajan kanssa. Siten verohallinnon perustelut uudessa ohjeessa ontuvat.

Kliinisen työn ohjaus on osa hoitoa

- Kliinisen työn työnohjaus sisältää osin samanlaisia elementtejä kuin konsultaatio ja tutorointi. Koska kliinisen työn ohjaus on oleellinen osa potilaan hoitoa, sen pitäisi lain hengen mukaisesti olla alv-vapaata, Lääkärityönohjaajat-alaosaston puheenjohtaja Kristiina Toivola sanoo.

- Mielenterveyslaissa työnohjaus määrätään lakisääteiseksi osaksi kliinistä toimintaa. Jos työnohjaus irrotetaan tästä kontekstista, se luo haitallisia seurausvaikutuksia eli käytännössä vähentää työnohjauksen käyttöä, kun sen hinta kasvaa, toteaa psykiatri ja työnohjaaja Aki Rovasalo.

- Mielenterveystyön työnohjausta on kehitetty vaivalloisesti vuosikymmeniä. Työnohjauksen vähentymisen tukeminen veromenettelyllä ei ole yhteiskunnan etu. Työnohjauksen käytön vähentyminen heikentää hoidon laatua ja psykiatrian alan kehitystoimintaa, Rovasalo sanoo.

Lue myös

Rovasalo arvioi, että työnohjauksen alv ei edes lisää yhteiskunnan kassatuloja.

- Työnohjauksen suurin kustantaja on julkinen terveydenhuolto. Alv:n suorittaminen lisää taloushallintokuluja, joten lopullinen kansantaloudellinen vaikutus on todennäköisesti negatiivinen.

Lääkäriliitto ja lääkäriyhdistykset tekevät yhteistyötä verohallinnon uuden alv-ohjeen järkevöittämiseksi. Ohjeessa ei pidä niputtaa kaikkea työnohjausta yhteen, vaan kliininen eli tietyn potilaan hoitoa käsittelevä työnohjaus on erotettava esimerkiksi hallinnollisesta työnohjauksesta.

Verohallinnon ohje terveyden- ja sairaanhoidon arvonlisäverotuksesta löytyy osoitteesta www.vero.fi > syventävät vero-ohjeet > arvonlisäverotus > terveyden- ja sairaanhoidon arvonlisäverotus

➤ Lue myös sivut 1115 ja 1147-51.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030