Lehti 9: Liitto toi­mii 9/2013 vsk 68 s. 680

Lääkäri tarvitsee hyvät työtilat

Kristiina Aalto

Julkisen sektorin rakennuskantaa joudutaan lähivuosina uusimaan laajasti, myös useita sairaalarakennuksia. Uuden sairaalan suunnittelussa rakennuksen lisäksi pyritään usein kehittämään myös toimintoja jouhevammiksi ja tuottavammiksi. Tällä haetaan tehokkuutta, jota muunneltavat työtilat voivat lisätä. Tehokkuuteen vedoten lääkärien työtiloiksi saatetaan suunnitella avokonttoreita. Uudet sairaalat voivat tulevaisuudessa pyrkiä kilpailemaan keskenään potilaiden lisäksi myös työntekijöistä ja mainostavat olevansa houkuttelevia työpaikkoja. Näin voisi olla, jos vastaanotto- ja työtilat olisivat hyvät, viihtyisät ja toimivat.

Uusien sairaaloiden suunnittelussa otetaan huomioon tietenkin potilas ja se miten hoito toteutuu parhaiten ja nopeiten, mutta työntekijöitäkään ei pidä unohtaa. Kun halutaan muuttaa prosesseja, kannattaa työntekijät ottaa mukaan suunnitteluun varmistamaan onnistuminen, ja saman voisi ajatella toimivan myös sairaalasuunnittelussa. Työn tuottavuus paranee hyvissä työtiloissa.

Potilaan tutkimisessa tarvitaan huone, eikä siinä huoneessa samanaikaisesti pitäisi tehdä muuta. Kun lääkäri sanelee potilaan tietoja, sen pitäisi tapahtua suojatussa tilassa, koska tiedot ovat salassa pidettäviä. Samoin potilastietojen katselu ja potilaspuhelut pitää suojata. Lääkäri tarvitsee yksityisyyttä potilaan tietojen käsittelyyn, tämän asian ei pidä suunnittelijoilta unohtua. Kun tarkastellaan tietojärjestelmien kehitystä, taitaa mennä hyvin kauan, ennen kuin tietojen käsittelyssä päästään parempaan tilanteeseen.

Kun lääkärillä on hyvät työtilat ja riittävästi aikaa, on mahdollista, että potilaan asiat tulevat kerralla hyvin selvitettyä ja mahdollisesti jokunen jatkokäynti vältetään. Kun tutkimukset suunnitellaan hyvin ja on aikaa niiden tulkintaan, tehokkuus lisääntyy. Sen lisäksi, että lääkäri tarvitsee huonetta ja yksityisyyttä potilaan tutkimisessa, potilastietojen käsittelyssä ja potilaspuheluissa, oma työhuone tuo rauhan myös muulle työnteolle. Lääkärin pitää jatkuvasti pitää itsensä ajantasalla lääketieteellisessä tiedossa, tehdä esitelmiä, suunnitella ja kehittää työtä sekä opetusta, joten tehokas työskenteleminen avokonttorimaisessa tilassa kuulostaa melko mahdottomalta.

Lue myös

Avokonttorimaisia tiloja suunniteltaessa kannattaa ottaa huomioon, että ne sopivat esimerkiksi tutkimustyöhön tai muuhun sellaiseen syventyvään työhön, jossa ei tarvitse eikä saa puhua. Tietäen, että lääkärit ovat keskimäärin melko ulospäinsuuntautuneita, ei avokonttoreita kannata miettiä, jos halutaan työn tehokkuuden lisääntyvän. Avokonttorimaisessa tilassa keskustelun määrä uhkaa lisääntyä - osa siitä voi olla toki työhön liittyvää ja tuottavaa. Jotkut voivat keskittyä hyvinkin hälyisessä tilassa, mutta monelle se on vaikeaa. Jos avokonttoria tai monitoimitilaa suunnitellaan jossain muussa kuin rahansäästömielessä, esimerkiksi kommunikaation lisäämiseksi, kannattaa sellainen suunnitelma mieluummin ohjata työntekijöiden yhteiseen kahvihuoneeseen tai taukotilaan.

Työterveyslaitoksen tutkimuksessa todetaan intensiivistä keskittymistä ja yksityisyyttä vaativan yksilötyön parhaiten toteutuvan omassa tai jaetussa työhuoneessa. Intensiivistä yhteistyötä varten suunnitellaan neuvotteluhuone ja lyhytaikaiseen keskittymiseen voisi ajatella avokonttorimaista tilaa, jossa on työpiste pistäytymiselle.

Lääkäriliitto julkaisee nettisivuillaan hyvän työpaikan kriteerit. Toivomuksenani on, että nämä kriteerit päivitetään ja tuodaan paremmin esille. Nyt niitä tarvitaan, kun uusia sairaaloita suunnitellaan.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030