Lehti 49: Ajan­kohtai­sta 49/2011 vsk 66 s. 3731

Oman potilaan jatkohoitoa saa selvittää oppiakseen

Suvi Sariola

Lääkäri saa katsoa hoidettavanaan olleen potilaan jatkohoidossa tehtyjä sairauskertomusmerkintöjä pyrkiessään jälkikäteen selvittämään diagnoosinsa oikeellisuutta ja hoidon onnistumista. Tietosuojavaltuutetun kannanoton mukaan oman potilaan jatkohoidon selvittäminen on laillista, kun päämääränä on ammatillinen kehittyminen. Kannanotto selventää lääkärin oikeutta käsitellä potilaansa tietoja sen jälkeen, kun ei enää osallistu tämän hoitoon.

- Lakia tulkitaan nyt niin, että potilaan tietojen seuraaminen on sallittua ammatillisen kehittymisen ja potilasturvallisuuden vuoksi. Minusta jokaisen lääkärin velvollisuus on seurata diagnoosiensa oikeellisuutta ja hoitotoimenpiteidensä seurauksia. Tietosuojavaltuutetun kannanotto helpottaa lääkärin asemaa, sanoo johtajaylilääkäri Aino-Liisa Oukka Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä.

Kannanottoon antoi aiheen potilastietojen katselua koskeva tapaus Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä. Potilaan omaiset tekivät rikosilmoituksen potilastietojen katselusta, jota he eivät pitäneet tarkoituksenmukaisena.

Rikosilmoitus koski lääkäreitä ja hoitajia. Sairaanhoitopiiri katsoi, että heillä kaikilla oli ollut hoitosuhde potilaaseen. Aino-Liisa Oukan mukaan kyse oli juuri potilaiden hoidon seurannasta ja varmistamisesta sekä potilasturvallisuutta parantavasta ammatillisesta kehittymisestä.

Tapauksen esitutkinta lopetettiin. Syyttäjä kuitenkin lähetti päätökset esitutkinnan lopettamisesta tietosuojavaltuutetulle, koska katsoi, että juridisesti epäselvän tilanteen selventämiseksi tarvitaan ohjeita.

- Kannanotolla on yritetty ratkaista epäselvyys, joka on johtunut siitä, että potilasrekisterin käyttötarkoitus potilasoikeuslain mukaan kattaa hoidon seurannan ja hoitovirheen selvittämisen, mutta ammatillisen oppimisen tarkoitusta ei ole nimenomaisesti mainittu, kertoo ylitarkastaja

Heikki Partanen

tietosuojavaltuutetun toimistosta.

Hänen mukaansa potilastietojärjestelmien käyttöä koskevia ohjeita on syytä täsmentää kannanoton mukaisesti. Se helpottaa arviointia, jos epäillään, että potilastietoja on käsitelty epäasianmukaisesti.

Olennaista on salassapito

Hoitopäätöksistä tai hoitotoimenpiteistä vastuulliset ammattihenkilöt saavat tietosuojavaltuutetun mukaan selvittää hoitamansa potilaan jatkohoidossa tehtyjä merkintöjä diagnoosin oikeellisuuden ja siihen liittyvän perustellun hoidon selvittämiseksi, kun selvityksen tarkoituksena on ammatillinen kehittyminen.

Lue myös

- Lääkärillä on velvollisuus kehittyä työssään, ja tämä menettely palvelee sitä, Partanen toteaa.

Hän muistuttaa, että potilaan hoitoon osallistuneella lääkärillä on sekä salassapitovelvollisuus että jo entuudestaan tietoa potilaan sairaudesta. Kun lääkäri selvittää potilaan jatkohoitoa sairauskertomuksista, hänelle ei paljastu muuta uutta tietoa, kuin esimerkiksi erikoissairaanhoidossa tehty diagnoosi ja toimenpiteet jatkohoidossa.

Olennaista on se, että lääkärin salassapitovelvollisuus jatkuu, vaikka potilas onkin siirtynyt jatkohoitoon toiseen yksikköön.

- Lääkäri ei muutu hoitamansa potilaan suhteen sivulliseksi, vaikka ei enää hoida tätä, koska salassapitovelvollisuus jatkuu hoidon päättymisen jälkeenkin, Partanen korostaa.

Päätös vetää rajaa myös toiseen suuntaan: lääkäri ei voi surffailla potilastiedoissa miten sattuu ajatuksella, että niistä voisi oppia jotain.

Suvi Sariola

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030