Lehti 48: Ajan­kohtai­sta 48/2011 vsk 66 s. 3637

Mitä mieltä lääkärit ovat terveyskeskusmaksusta?

Vuokko Maria Nummi

Ylilääkäri Kaisa Nissinen-Paatsamala, Helsinki, Idän terveysasema

Itäisen alueen väestöpohja on noin 152 000. Alueella esiintyy työttömyyttä ja sosioekonomisia ongelmia. Alueella asuu myös paljon maahanmuuttajia.

- Maksun poistaminen aikoinaan oli huono ratkaisu. Terveyskeskukset leimattiin arvauskeskuksiksi, kun arvostus mureni. Jos maksu aiotaan nyt säilyttää, niin köyhien ja pienituloisten mahdollisuus saada hoitoa pitää turvata esimerkiksi vapaakortilla tai maksusitoumuksella, jonka sosiaalitoimi myöntää vaikkapa vuodeksi kerrallaan. Moni jättää jo nyt lääkkeet ostamatta rahapulan takia. Yksi haastava ryhmä on sellaiset maahanmuuttajanaiset, joilla on vähän tai ei lainkaan omaa rahaa käytössä.

Yleislääketieteeseen erikoistuva lääkäri Kati Retsu-Heikkilä, Oulunsalo (hoitovapaalla tammikuuhun)

Oulunsalon väestö kuuluu Suomen nuorimpiin ja nopeimmin kasvaviin. Ensi vuonna Oulunsalo yhdistyy kuntaliitoksessa Ouluun.

- Pieni käyntimaksu on perusteltu, mutta tarvittaessa potilaalla pitää olla mahdollisuus saada vapautus maksusta. Lääkäreille ei kuitenkaan pidä sälyttää lisää todistuksen kirjoitteluja. Meillä Oulunsalossa ei ole väestövastuuta, mutta hoitosuhteet ovat pitkäaikaisia. Aikoja saa aika hyvin, ja kun lääkäri tuntee potilaat, syntyy positiivinen vuorovaikutuksen kierre ja samalla käynnillä voidaan käsitellä useampi asia. Toisaalta olemme huomanneet, että mitä enemmän on tarjontaa, sitä enemmän syntyy myös kysyntää. En puhuisi kuitenkaan turhista käynneistä. Potilaalla pitää olla oikeus saada terveydenhuollon ammattilaisen mielipide.

Ylilääkäri Sakari Kallinen, Pielavesi

Ensi vuonna Pielavesi on osa Pohjois-Savon perusterveydenhuollon liikelaitos Kysteria. Väestöpohja kasvaa noin 8 000:sta vähän yli 11 000:een.

- Terveyskeskusmaksua voisi jopa korottaa. Pielaveden ja Keiteleen kansanterveystyön kuntayhtymässä vuosimaksu on 27,40 euroa. Ensi vuonna Kysterin palveluyksikössä kertamaksu on 13,80 euroa, ja se peritään kolmesti vuodessa. Tämä maksu ei ole missään nimessä minkäänlainen kynnys hakeutua lääkärille.

Johtava lääkäri Kirsi Kiukaanniemi, Pyhäjärvi

Pyhäjärven peruspalvelut järjestetään Haapajärven ja Pyhäjärven kaupunkien ja Kärsämäen ja Reisjärven kuntien yhteistyönä, jolloin yhteinen väestöpohja on noin 20 000.

- Pyhäjärveläiset tulevat terveysasemalle hoidattamaan vaivojaan, ja päivystysvastaanotoilla käy kaikenikäisiä, vaikka alueen ikärakenne on vanhuspainotteinen. Lähimpään yksityiseen lääkärikeskukseen Haapajärvelle on matkaa 37 kilometriä, mutta omana toimintana saadaan joustavasti myös kattavaa erikoislääkärikonsultaatioita. Täällä keskustellaan käyntimaksuja enemmän siitä, miten pari vuotta toiminut peruspalvelukuntayhtymä organisoi terveyspalveluja, kuten puhelinliikennettä uudella puhelinpalvelujärjestelmällä.

Ylilääkäri Niilo Keränen, Kuusamo

Kuusamon terveyskeskuksessa, Rukan hiihtokeskuksen kupeessa, väestöpohja on 16 500 ja lisäksi potilaina on matkailijoita.

Lue myös

- Maksu on merkittävä tulonlähde, koska terveyskeskuksen päivystyspotilaista 13 % on ulkopaikkakuntalaisia turisteja. Emme ole edes keskustelleet maksun poistamisesta. En myöskään näe vaaraa, että nykyinen kohtuullinen maksu haittaisi näin pienen väestöpohjan alueella potilaiden hakeutumista lääkärin vastaanotolle. Tunnemme alueen asukkaat kohtalaisen hyvin. Jos jollakin ei ole varaa maksuun, hoidamme asian toimeentulotuen kautta. Toisaalta on myös tärkeää, että terveydenhuollossa pyrittäisiin vahvistamaan kansalaisten kykyä ja halua ottaa vastuuta omasta terveydestä.

Johtava ylilääkäri Markku Sirviö, Vaasa

Vaasassa terveyskeskusmaksu tuottaa noin 400 000 euroa vuodessa.

- Maksu on pelkästään viskaalinen, ja se siis voidaan hyvin poistaa, kunhan ei edellytetä tuon summan säästämistä toiminnasta. Nykyisessäkään tilanteessa en usko, että maksu nostaisi kynnystä hoitoon hakeutumisessa. Varattomilla on mahdollisuus saada raha sosiaalitoimesta. Terveyskeskusmaksun poisto kannattaisi tehdä valtakunnallisesti. Muutoin syntyy tilanteita, joissa maksuton kunta joko subventoi tai joutuu laskuttamaan toista kuntaa, jossa terveyskeskusmaksu on. Tämä koskee aikaa vuodesta 2014 eteenpäin, jolloin kuntalainen voi valita hoitavan terveysaseman yli kuntarajojen.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030