Lehti 38: Ajan­kohtai­sta 38/2008 vsk 63 s. 3075

Luotettavan terveystiedon napa

Jaana Ahlblad

Yli 60 % suomalaisista etsii internetistä terveyttä koskevaa tietoa tai palveluja, mutta vain 15 % googlaajista tarkastaa hakukoneen antaman tiedon lähteen. Tähän huutoon vastaa nyt Kansanterveyslaitoksen rakentama TerveSuomi.fi, jonka sisällöntuottajien vaaditaan sitoutuvan laatukriteeristöön.

Terveystiedon portaaliin kootaan tutkimuslaitoksissa ja potilasjärjestöissä tuotettu aineisto. Tavoitteena on luoda yhden luukun palvelu, jonka pääpaino on terveyden tukemisessa.

Erityistä portaalissa on myös sen tekniikka. Sisältö koodataan asiasanoilla, kuten kirjastoissa on tehty likipitäen aina. Sanoja on kerätty yhteensä noin 20 000 kappaletta kolmesta eri asiasanastosta, tarkoituksena kuroa kuilua lääketieteellisen termistön ja kansankielen välillä. Käyttäjä voi hakea portaalista tietoa arkitermeillä ja elämäntilanteen näkökulmasta, esimerkiksi sanoilla "työn ja perheen yhteensovittaminen".

Myöhemmässä vaiheessa TerveSuomi.fi:hin kaavaillaan käyttäjätilejä, jolloin järjestelmä näyttäisi tuoreimmat artikkelit täsmäaiheista. Portaali voi jatkossa tarjota käyttäjille myös terveyspalveluja, kuten vinkkejä ohjattuun liikuntaan. Mainostilaa sivustolle ei kuitenkaan myydä.

Lue myös

TerveSuomi.fi:n artikkeleihin voidaan linkata erityisillä "leijukkeilla" muualla verkossa. Esimerkiksi Vauva-lehden keskustelupalstalla voisi olla automaattisesti päivittyvä linkkileijuke TerveSuomi.fi:n raskausaiheiseen tietoon.

Parhaillaan projektissa kahlataan läpi jo tuotettua aineistoa ja jalostetaan sitä. Portaali avataan yleisölle helmikuussa 2009. Prototyyppiin voi tutustua osoitteessa http://demo.seco.tkk.fi/ tervesuomi. Sisältö on vielä testiaineistoa.

TerveSuomi.fi:tä rahoittavat sosiaali- ja terveysministeriö sekä RAY. Hankkeessa ovat mukana muun muassa Työterveyslaitos, Lääkelaitos ja Terveyden edistämisen keskus jäsenyhteisöineen.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030