Lehti 18-19: Ajan­kohtai­sta 18-19/2008 vsk 63 s. 1681

Lastenlääkäreille suunnitellaan sosiaalipediatrian lisäkoulutusta

Ulla Toikkanen

Helsinkiin suunnitellaan parhaillaan lastenlääkäreiden kaksivuotista sosiaalipediatrian lisäkoulutusta. Opinnoissa syvennytään niin lapsen kaltoinkohtelun eri muotoihin, niiden tunnistamiseen, oireisiin ja löydöksiin kuin kaltoinkohtelun riskitekijöihin.

- Myös lapsen kaltoinkohtelun ennaltaehkäisy, lastensuojelulaki ja lapsen oikeudet sekä kaltoinkohtelun interventio, hoito ja seuranta kuuluvat koulutukseen. Sitä annetaan pääsääntöisesti lastentautien erikoislääkärikoulutuksen jälkeen, kertoo HYKS:n sosiaalipediatrian yksikön vastaava lääkäri, lastenneurologi ja lastenlääkäri

Satu Kivitie-Kallio

.

Sosiaalipediatrian yksikköön tulee raskauden aikana päihteille altistuneita lapsia seurantaan, kun he ovat kotiutuneet synnytyssairaalasta. Lasten ja nuorten sairaala puolestaan ohjaa pahoinpitelyepäilyn kohteeksi joutuneet lapset ja ne, joiden hoito on laiminlyöty, pitkäaikaiseen seurantaan sosiaalipediatrian yksikköön. Myös lastensuojelussa olevat lapset tutkitaan sosiaalipediatrian vastaanotolla esimerkiksi silloin, kun kyseessä on pienen lapsen kiireellinen sijoitus.

Päihdeäitien lapset ovat seurannassa kouluikäisiksi

Ensimmäiset huumeille altistuneet vauvat tulivat sosiaalipediatrian yksikköön vuoden 2000 tienoilla. Tuolloin opittiin tunnistamaan huumeista vieroitusoireita saaneet lapset. Nykyisin tällaisia potilaita tulee kolmisenkymmentä vuodessa seurantaan sosiaalipediatrian vastaanotolle.

Päihteitä käyttävät äidit ovat raskausaikanaan erityisseurannassa huume-, alkoholi- ja lääkepoliklinikalla.

- Teemme tiivistä yhteistyötä tämän HAL-poliklinikan kanssa. Äidit tulevat kertakäynnille sosiaalipediatran yksikköön jo odotusaikanaan. Perheiden ympärillä saattaa olla suuri joukko ihmisiä myös neuvoloista, äidin omasta päihdehoitopaikasta, sijaisperheistä ja lastenkodeista, toteaa Kivitie-Kallio.

Ensimmäisen vuoden aikana lapsi tulee 1-3 kuukauden välein kontrollikäynnille. Seurannan suunnitellaan kestävän harvajaksoisena kouluikään asti.

Suoraa puhetta, mutta ei moralisointia

Joskus lapsi on ollut Lasten ja nuorten sairaalassa tutkimuksissa, koska hänellä on ollut esimerkiksi murtumia, mustelmia tai kallovammoja, joiden syntytapa on jäänyt epäselväksi. Pahoinpitelyepäilyjä tulee Lasten ja nuorten sairaalaan parikymmentä vuodessa.

- Kolmasosa pahoinpidellyistä lapsista on alle 6 kuukauden ikäisiä. Puolella tämänikäisistä on ollut kallonsisäinen vamma, joka on syntynyt joko ravistelun tai muun syyn seurauksena. Vakavimmin neurologisesti vaurioituneet ovat myös neurologin seurannassa, kertoo lastenlääkäri

Sarimari Tupola

.

Pahoinpitely on joskus selvä, kun taas toisinaan sitä ei pystytä toteamaan. Pahoinpitelyt eivät ole lisääntyneet sosiaalipediatrian yksikön tilastojen mukaan.

- Sairaalassamme on pahoinpitelyn tunnistamiseksi yksityiskohtaiset ohjeet, jotka helpottavat työtä. Jos pahoinpitely varmistuu, järjestetään palaveri sairaalan sosiaalityöntekijän, lääkäreiden, lastensuojelun ja perheen kesken. Lastensuojelun pitää tehdä tutkintapyyntö poliisille silloin, kun on kyseessä törkeä pahoinpitely ja kun lapsen etu sitä edellyttää, Tupola mainitsee.

Lue myös

Jo pahoinpitelyepäily on perheelle traumaattinen asia. Jos todetaan, että epäily on aiheeton, käydään tapahtumat perheen kanssa vielä kertaalleen läpi.

Lastenpsykiatri

Johanna Politin

luo tulee potilaita konsultaatioon pediatrien vastaanotoilta.

- Puhun äideille ja isille siitä, mistä vanhemmuudessa on kysymys ja pyrin motivoimaan heitä. Usein vanhemmat havahtuvat, kun kerron heille, että teidän lapsenne ei halua kasvaa isoksi. Psykiatrin ei pidä luetella pelkästään lapsen oireita, sanoa esimerkiksi, että lapsenne on aggressiivinen, Politi korostaa.

Tupola, Kivitie-Kallio ja Politi tähdentävät, että asioista pitää puhua vanhemmille suoraan, mutta ei moralisoiden.

- Näemme paljon vaivaa sen eteen, että vanhempien on helppo tulla tänne. Isät ja äidit ovat sitoutuneet yllättävän hyvin yhteistyöhön, he huomauttavat.

Tupolan, Kivitie-Kallion ja Politin mukaan varhaisen puuttumisen tärkeyttä ei voi korostaa tarpeeksi. Lause "Pieni lapsi ja pienet ongelmat, iso lapsi ja isot ongelmat" pitää muistaa. Ongelmien ei saa antaa kehittyä suuriksi.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030