Lehti 6: Ajan­kohtai­sta 6/2007 vsk 62 s. 490 - 492

Kantelu nosti esiin erimielisyydet opiskelijoista vuokralääkäreinä

Yhteiskunnassa ei voida hyväksyä kaksoisstandardeja niin, että samat opinnot suorittanut opiskelija olisi pätevä toimimaan

lääkärinä terveyskeskuksessa kunnan palkkaamana mutta ei vuokralääkäriyrityksen palkkaamana, sanoo Lääkäriliiton

toiminnanjohtaja Heikki Pälve. Tällaiseen asetelmaan johtaisi hänen mielestään Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen

pyrkimys kieltää vuokralääkäriyrityksiä välittämästä opiskelijoita lääkärin tehtäviin.

Suvi Sariola

TEO otti kantaa opiskelijoiden työskentelyyn lääkärintehtävissä ratkaistessaan lääketieteen opiskelijan toimintaa koskeneen kantelun. TEO:n mukaan terveyskeskuksen päivystävänä lääkärinä toiminut opiskelija arvioi vauvan tilan väärin ja vauva kuoli.

Opiskelija ei ollut suorittanut kaikkia neljän ensimmäisen vuoden opintoja, jotka ovat edellytyksenä lääkärin tehtävissä toimimiselle. Hän oli työssä vuokralääkärifirman välittämänä.

TEO pitää potilasturvallisuuden kannalta huolestuttavana, että opiskelijoita otetaan opintojen varhaisessa vaiheessa päivystyksen kaltaisiin vaativiin tehtäviin. Keskuksen mukaan myös opiskelijoiden toiminnan ohjauksessa ja valvonnassa näyttää olevan runsaasti puutteita.

TEO on myös esittänyt lainsäädäntöä muutettavaksi niin, että vain terveydenhuollon toimintayksiköt voisivat palkata opiskelijoita lääkärin tehtäviin. Vuokralääkäriyritys ei ole tällainen yksikkö välittäessään lääkäreitä vuokratyövoimaksi.

- Kun opiskelijat eivät ole suorittaneet perusopintojaan loppuun, heidän ei pitäisi mennä töihin vuokratyövoimana, vaan pestautua terveydenhuollon toimintayksiköiden palvelukseen, TEO:n apulaisjohtaja Tarja Holi sanoo.

Hänen mukaansa on erittäin tär-keää, että työnantaja ennen opiskelijan ottamista työhön arvioi, mitä tämä osaa: mitä opintoja opiskelija on suorittanut, minkälaisia töitä hän on tehnyt aikaisemmin ja mihin töihin hänellä on edellytykset. Myös ohjauksen ja valvonnan on alussa oltava melkoista "vierihoitoa".

- Jos opiskelija liikkuu vuokratyövoimana paikasta toiseen, tämä selvittäminen, arviointi ja valvonta toteutuu huomattavasti heikommin, Tarja Holi huomauttaa.

Pätevyys ei riipupalkanmaksajasta

Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve korostaa, että kaikkia työsuhteita on kohdeltava tasavertaisesti:

- Jos lääketieteen opiskelijan on katsottu suorittaneen riittävästi opintoja toimiakseen terveyskeskuksessa lääkärinä, niin eihän hänen pätevyyteensä enää voi vaikuttaa se, maksaako palkan kunta vai vuokralääkäriyhtiö, hän ihmettelee.

Pälveen mukaan TEO:n esitys johtaisi siihen, että opiskelija pääsisi työskentelemään lääkärin sijaisena vain sen takia, että hänen palkkansa maksaa kunta. Tällaista "kaksoisstandardijärjestelmää" ei hänen mielestään voi pitää hyväksyttävänä.

TEO:n Tarja Holin mukaan tilanne muuttuu, jos vuokralääkäriyhtiö todella tuottaa palveluja ja saa lääninhallitukselta toimiluvan yksityisen terveydenhuollon palvelujen tuottamiseen, kuten MedOne Lahdessa. Kyseessä on silloin terveydenhuollon toimintayksikkö, johon voidaan soveltaa samoja sääntöjä kuin julkiseen terveydenhuoltoon.

Pälve pitää tulkintaa keinotekoisena:

- Sen mukaan lääketieteen opiskelija, jonka katsotaan voivan toimia perusterveydenhuollon lääkärinä Lahdessa, ei voisi toimia saman yhtiön kautta terveyskeskuslääkärinä Orimattilassa, hän ihmettelee.

"Potilasturvallisuus parantunut"

- Merkitystä ei ole sillä, kuka palkan maksaa, vaan sillä, että kaikki tähtäävät potilasturvallisuuden parantamiseen. On vaikea ymmärtää, miten potilasturvallisuutta parantaisi se, että palkkanauha tulee kunnalta, kommentoi MedOnen toimitusjohtaja Pertti Karjalainen näkemystä, ettei vuokralääkäriyritysten pitäisi välittää opiskelijoita.

Hänen mukaansa MedOnen palvelukseen hakeutuvien taustat selvitetään perusteellisesti. Muodollinen todistusten selvittely ei riitä, vaan hakijoiden taustoja selvitetään myös kurssitovereilta sekä entisiltä työtovereilta ja työnantajilta.

MedOnessa opiskelija voidaan välittää vuokralääkärinä terveyskeskuspäivystykseen viidennen vuosikurssin jouluna, jos hänellä on aikaisempaa työkokemusta. Siihen mennessä kaikissa tiedekunnissa on yleensä käyty esimerkiksi lastentautien kurssi.

Taustojen selvittämisen lisäksi Med-One pyrkii varmistamaan potilasturvallisuutta perehdytyksellä: MedOnen päivystysrinkien vetäjät antavat taustatiedot päivystyskohteesta, käytännön perehdytys paikan päällä on yleensä kunnan vastuulla.

- Meillä on myös aina käytettävissä varalääkäri, joka voi tulla paikalle, jos tulee ongelmia. Lisäksi tarjoamme päivystäville opiskelijoille koulutusohjelman päivystystyötä varten, Karjalainen kertoo.

Varsinainen työnjohto ja valvonta kuuluu vuokratyössä kunnalle.

- Viime kädessä vastuu on lääkärillä itsellään. Kyllä lääketieteen opiskelijoiden täytyy tietää, milloin he saavat mennä päivystämään, Karjalainen sanoo.

Hän katsookin, ettei vuokralääkärijärjestelmä voi missään tapauksessa heikentää potilasturvallisuutta.

- Meidän mielestämme se on päin vastoin parantunut meidän myötämme, ja meillä on siitä tilastoa: Med-One-lääkäreillä oli korvattuja potilasvahinkoja noin 50 prosenttia vähemmän kuin on maan keskiarvo.

Yritys tuo lisää valvontaa

Jokaisen yrityksen on varmasti syytä varmistaa omat toimintatapansa ja oma laatunsa, ettei töihin tule osaamatonta väkeä, mutta vahinkoja on kyllä sattunut ennen työvoiman vuokraustakin, huomauttaa johtava lääkäri Atte Vadén Mediverkko Oy:stä.

Mediverkossa jokaiselta työnhakijalta sekä henkilökohtaisesti kysytään, ovatko asianmukaiset opinnot suoritettuna, että vaaditaan tiedekunnasta kirjallinen todistus. Sopimusta tehtäessä työntekijän soveltuvuutta arvioidaan lisäksi erikseen päivystyspaikkakohtaisesti.

Vadén huomauttaa, että lääkärityövoiman vuokrauksessa vastuussa on kaksi instanssia. Terveyskeskusten ylilääkärien on muistettava, että heillä on ns. isännän vastuu työntekijöistä ja lääkärin vuokraava yritys on vastuussa työvoimansa osaamisesta.

- Tilannehan saattaa olla päinvastoin parempi kuin ennen työvoiman vuokrausta, kunhan kumpikin pitää huolen tehtävästään. Asia ei muutu sääntöjä lisäämällä, jos sääntöjä ei noudateta, hän sanoo.

Myös Vadén muistuttaa työntekijän omasta vastuusta.

Suosituksessa ohjeet opiskelijoille ja työnantajille

Medisiinariliitto ja Lääkäriliitto tekivät jo viime vuonna medisiinarien aloitteesta yhteisen suosituksen, joka koskee lääketieteen opiskelijan toimimista lääkärin sijaisena. Suositus tehtiin, koska käytännöt opiskelijoiden palkkaamisessa olivat kirjavia.

- Pelisäännöt opiskelijoiden toiminnassa lääkärin viransijaisina olivat vähän epäselvät, vaikka lainsäädännön perusperiaate oli jo vuodelta 1994. Suositusta pidettiin tarpeellisena tulkintakysymysten vuoksi, kertoo Lääkäriliiton koulutusjohtaja Hannu Halila.

Lue myös

Suosituksessa on erikseen ohjeet työnhakijalle ja työnantajalle sekä terveyskeskuslääkärin että sairaalalääkärin sijaisena toimimista varten. Sen mukaan työnantajan on opiskelijan ilmoituksen, hänen toimittamansa todistuksen ja haastattelun perusteella arvioitava, millaisten tehtävien hoitamiseen opiskelijalla on riittävät edellytykset.

- Vähintään yhtä tärkeää kuin se, mitä vaaditaan opiskelijalta, on se, mitä vaaditaan työnantajalta ja terveyskeskuksen ylilääkäriltä. Suosituksessa korostetaan työnantajan velvollisuutta varmistua, että opiskelija on todella opiskellut neljä vuotta, Halila kuvaa suositusta.

Työnantajat terveyskeskuksissa selvittävät opintoja kukin tavallaan:

- Toiset työnantajat kyselevät opinnoista hyvinkin tarkasti ja vaativat saada opintosuoritusotteen nähdäkseen, jotkut eivät kysele ollenkaan, kertoo opiskelijoiden kokemuksista Medisiinariliiton entinen puheenjohtaja Valpuri Saarinen, joka oli laatimassa suositusta.

- Suosituksen mukaan opiskelijalla on myös oltava todelliset konsultaatiomahdollisuudet ja opiskelijan toimiessa päivystäjänä hänellä pitää aina olla takapäivystäjä. Tämä ei ainakaan aikaisemmin ollut terveyskeskuksissa aina todellisuutta, Halila sanoo.

Valpuri Saarinen pitää lääketieteen kandidaattien oikeutta tehdä töitä lääkärin sijaisina keskeisen tärkeänä: se on lähes ainoa tapa oppia käytännön potilastyötä.

- Työnteko harjoittelijan asemassa ei opeta ollenkaan niin paljon kuin se, että sinulla on todella vastuu kannettavana, hän sanoo.

Hänen mielestään työnantajien olisi kuitenkin ennen opiskelijan palkkaamista selvitettävä perusteellisesti, minkälaista työtä opiskelija pystyy tekemään. Myös opiskelijoiden työskentelyolosuhteisiin olisi kiinnitettävä selvästi aikaisempaa enemmän huomiota ja valvontaa terästettävä.

Terveyskeskukseen vasta viiden vuoden opinnoilla?

TEO:n ratkaisemassa tapauksessa opiskelija ei ollut vielä suorittanut lastentautien opintoja, koska ne eivät hänen tiedekunnassaan kuuluneet neljän ensimmäisen opintovuoden opintoihin.

- Tiedekunnilta tarvittaisiin ehkä tarkemmat säännöt, mitä kursseja opiskelijan pitää olla suorittanut, että voi toimia terveyskeskuksessa, Halila miettii.

Heikki Pälveen mielestä saattaisi olla järkevää, että opiskelija saisi työskennellä perusterveydenhuollossa vasta viidennen opiskeluvuoden jälkeen. Silloin terveyskeskustyön kannalta keskeiset asiat olisi varmasti käyty läpi.

Tätä vaihtoehtoa ovat puntaroineet myös lääketieteellisten tiedekuntien dekaanit.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030